W dawnej mleczarni Leonarda Kriega, obecnie Żuławskim Parku Historycznym, znowu powstaje ser

Dzięki warsztatom serowarskim prowadzonym przez Krzysztofa Jaworskiego powstał, pierwszy od 1945 roku, produkt mleczarski. Te same bakterie co za czasów świetności mleczarni wzięły udział w magii przemiany mleka w trwalszy produkt jakim jest ser podpuszczkowy. Jak komentuje nasz mistrz serowarstwa jest to historyczna chwila, z której na pewno cieszyłby się dawny szwajcarski właściciel. Przed rozpoczęciem produkcji Grzegorz Gola przypomniał historię rodzinnej firmy Kriegów. Uczestnicy warsztatów ze smakiem degustując różne rodzaje serów mogli prześledzić podstawowy proces technologii ich powstawania wysłuchując przy tym barwnych opowieści z życia serowarów. Kolejne warsztaty odbędą się 10 grudnia 2011 od godziny 10.00-13.00. Podczas warsztatów uczestnicy wyprodukują sery samodzielnie – między innymi mennonicki. Zapewniamy opiekę mistrza serowarstwa, sprzęt i produkty. Uczestnictwo odpłatne (35 zł za osobę) konieczne wcześniejsze zgłoszenia – kontakt Mariola Mika – tel. 55 2475733,  505433220 e-mail  biuro@zph.org.pl . galeria>>

""biuro@zph.org.pl . galeria>>

Udostępnij tę informację:

Facebook
Twitter
Pinterest

Chcesz więcej?