Zbliża się ostatni poniedziałek miesiąca, a to oznacza kolejne spotkanie w ramach Żuławskiej Kafejki Historycznej. Tym razem zajmiemy się historią wyżywienia. 28 października o godz. 20:00 gościem Łukasza Kępskiego – historyka i przewodnika po Żuławach będzie prof. Jarosław Dumanowski – historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który od wielu lat kieruje Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia przy Polskim Towarzystwie Historycznym. Niektórzy z Was mogli widzieć naszego gościa w programie „Historia kuchni polskiej” emitowanym na kanale TVP Historia.
A o czym będziemy rozmawiać?
Spotkanie zatytułowaliśmy „Smak Oświecenia. Co jadano w XVII wieku”, więc nie zabraknie pytań o potrawy, które królowały na stołach ponad 300 lat temu. Porozmawiamy o źródłach wiedzy kucharzy z tamtego okresu i o tym, czy można wówczas mówić o typowo polskiej kuchni. To tylko kilka z wielu tematów, które poruszymy podczas rozmowy z profesorem.
Jeśli interesujecie się historią i kulinariami to nie możecie przegapić tego spotkania!
Jak zawsze, wydarzenie odbędzie się na stronie >> FB Żuławskiego Parku Historycznego.