Żuławska Kafejka Historyczna – Smak Oświecenia. Co jadano w XVIII wieku. 28.10.2024 godz. 20:00

Zbliża się ostatni poniedziałek miesiąca, a to oznacza kolejne spotkanie w ramach Żuławskiej Kafejki Historycznej. Tym razem zajmiemy się historią wyżywienia. 28 października o godz. 20:00 gościem Łukasza Kępskiego – historyka i przewodnika po Żuławach będzie prof. Jarosław Dumanowski – historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który od wielu lat kieruje Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia przy Polskim Towarzystwie Historycznym. Niektórzy z Was mogli widzieć naszego gościa w programie „Historia kuchni polskiej” emitowanym na kanale TVP Historia.

A o czym będziemy rozmawiać?

Spotkanie zatytułowaliśmy „Smak Oświecenia. Co jadano w XVII wieku”, więc nie zabraknie pytań o potrawy, które królowały na stołach ponad 300 lat temu. Porozmawiamy o źródłach wiedzy kucharzy z tamtego okresu i o tym, czy można wówczas mówić o typowo polskiej kuchni. To tylko kilka z wielu tematów, które poruszymy podczas rozmowy z profesorem.

Jeśli interesujecie się historią i kulinariami to nie możecie przegapić tego spotkania!

Jak zawsze, wydarzenie odbędzie się na stronie >> FB Żuławskiego Parku Historycznego.

Udostępnij tę informację:

Facebook
Twitter
Pinterest

Chcesz więcej?