Tematem przewodnim XI Dnia Osadnika będzie KUCHNIA! Kuchnia – jako miejsce spędzania czasu, synonim domowego ogniska, ale też jako to, co się wówczas jadało.
To niezwykle ciekawy temat, ponieważ ile rodzin na Żuławach, tyle sposobów wykonania często podobnych potraw. Kobiety przywoziły tę wiedzę i te tradycje z rodzinnych domów, tak więc powojenna kuchnia żuławskich osadników to tygiel potraw z różnych stron Polski. Było biednie, lecz każda gospodyni miała swoje tajniki by w tych trudnych powojennych czasach nakarmić rodzinę skromnie ale smacznie.
Właśnie te „tajniki” – przepisy naszych mam, babć, prababć przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisywane na kartkach, w pożółkłych zeszytach chcemy zebrać i stworzyć z nich wystawę lub formę gazetki, którą będzie można obejrzeć podczas tegorocznej edycji żuławskiego święta. Tak więc…
Żuławiacy!!!
jeśli macie w swoich zasobach jakieś wspomnienia, przepisy na kartkach, w zeszytach, w głowach, czy fotografie związane z tematem kuchni, prześlijcie nam ich zdjęcia/skany lub przynieście do Muzeum Żuławskiego, a my je zeskanujemy lub spiszemy.
Materiały wraz z informacją o ich pochodzeniu, możecie wysyłać nam mailem na adres: biuro@zph.org.pl lub przynosić do Muzeum Żuławskiego.
Dla wszystkich, którzy zechcą współtworzyć z nami taką wystawę i przekażą do niej materiały lub wspomnienia, przygotowaliśmy wyjątkową niespodziankę.
Na zdjęciu fragment przepisu z zeszytu Stanisławy Kowalskiej, osadniczki, przybyłej do żuławskiej wsi w drugiej połowie lat 40, babci naszej klubowej koleżanki Ani Krakowskiej.
XI Dzień Osadnika odbędzie się 28 września 2024 r.