W trakcie warsztatu uczestnicy poznają tradycyjną procedurę tłoczenia soku jabłkowego. Każdy z uczestników będzie miał okazję własnoręcznego wytłoczenia smakowitego soku z historycznych odmian jabłoni rosnących na żuławach. Spotkanie będzie okazją do dyskusji nad poważnym problemem zanikania na Powiślu i Żuławach tradycyjnych sadów przydomowych. Jeżeli cenicie produkty wysokiej jakości, przepełnione aromatem, wspaniałym smakiem, ten warsztat jest dla WAS. Zapraszamy serdecznie od 10.00 do 14.00 w niedzielę 13 października 2013 r. – recepcja Sali Dwukolumnowej. Będzie ciekawie, smacznie i ekologicznie.
Słowo o prowadzących:
Dominik Sudoł – członek stowarzyszenia Eko-Inicjatywa, miłośnik i amator historycznych odmian drzew owocowych. W raz z rodzina stara się prowadzić małe gospodarstwo ekologiczne NUBES. Marzenie założenie 3 ha sadu z historycznymi odmianami drzew owocowych. Opracował proces tłoczenia soku owocowego z historycznych odmian owoców.
Patryk Jurkiewicz – wolontariusz Stowarzyszenia Eko-Inicjatywa, młody aktywny człowiek, bierący sprawy we własne ręce. Specjalista procesu tłoczenia soku jabłkowego tradycyjna metodą.
Organizatorzy: Ekoinicjatywa Kwidzyn, Żuławski Park Historyczny..
Finansowanie: Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, Klub Nowodworski, Lokalna Grupa Działania Żuławy i Mierzeja, EKOPUNKT Organizacja Odzysku SA..