Smakowity weekend za pół ceny w Żuławskim Parku Historycznym

Tradycyjnie w Żuławskim Parku Historycznym weekend za pół ceny został zaakcentowany kulinarnie. Rozegrane zostały zawody w doprawianiu zup regionalnych – Nowodworska ślepa zupa rybna bez ryby  oraz zupa flądrowa. Do rywalizacji stanęli Jacek Michalski Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego oraz Wojciech Krawczyk Przewodniczący Rady Gminy Nowy Dwór Gdański. Zupy zostały przygotowane przez Artura Wasielewskiego (autora książki Kulinaria żuławskie) w wersji bazowej bez przypraw. Zadaniem zawodników było doprawienie  zup wg własnego uznania mając do dyspozycji podstawowe przyprawy. Jurorami byli widzowie obecni na sali. Rywalizacja była wyrównana – wygrał różnicą 2 punktów Jacek Michalski. Galeria>>

Tradycyjnie w Żuławskim Parku Historycznym weekend za pół ceny został zaakcentowany kulinarnie. Rozegrane zostały zawody w doprawianiu zup regionalnych – Nowodworska ślepa zupa rybna bez ryby  oraz zupa flądrowa. Do rywalizacji stanęli Jacek Michalski Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego oraz Wojciech Krawczyk Przewodniczący Rady Gminy Nowy Dwór Gdański. Zupy zostały przygotowane przez Artura Wasielewskiego (autora książki Kulinaria żuławskie) w wersji bazowej bez przypraw. Zadaniem zawodników było doprawienie  zup wg własnego uznania mając do dyspozycji podstawowe przyprawy. Jurorami byli widzowie obecni na sali. Rywalizacja była wyrównana – wygrał różnicą 2 punktów Jacek Michalski. Wśród oceniających rozlosowano książki Kulinaria Żuławskie. Akcentem zwieńczającym kulinarne spotkanie była, wykonana przez Krzysztofa Jaworskiego, prezentacja z degustacją słynnego sera Werderkäse odtworzonego po 70 latach przez grupę pasjonatów Pracowni Kuchni Regionalnej i Żuławskiego Domu Sera. Galeria>>

Udostępnij tę informację:

Facebook
Twitter
Pinterest

Chcesz więcej?