O kuchni żuławskiej współcześnie

Zapraszamy do tworzenia opracowania o współczesnej kuchni żuławskiej, która czerpie z lokalnych tradycji. 

Zapraszamy do tworzenia opracowania o współczesnej kuchni żuławskiej, która czerpie z lokalnych tradycji. Poszukujemy współczesnych zjawisk kulinarnych na Żuławach, gdzie kuchnia regionalna jest symbolem, myślą przewodnią, inspiracją jest historia, regionalizm, sezonowość, wykorzystanie naszej żyznej ziemi w zgodzie z ekologią. Na uwagę zasługują różne inicjatywy, wydarzenia, miejsca, osoby mające wpływ na tworzenie Kuchni Żuławskiej.

Zgłoszenia można przesyłać na adres mailowy biuro@klubnowodworski.pl. W mailu powinien zostać zawarty krótki opis z uzasadnieniem i dane kontaktowe. Prosimy o podpowiedzi, zwrócenie uwagi na różne kulinarne inicjatywy. Ostatecznego wyboru dokona kapituła złożona ze znawców kuchni, historyków i regionalistów. O wybranych inicjatywach powstaną krótkie artykuły, które zostaną zamieszczone w publikacji planowanej na maj 2019. Podpowiedzi prosimy przysyłać do 21 stycznia 2019 r.

Udostępnij tę informację:

Facebook
Twitter
Pinterest

Chcesz więcej?