• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

"Stoliczku nakryj się, czyli krótka historia wyżywienia" - spotkanie online

Obok tematów stricte związanych z historia wyżywienia z naszym gościem porozmawiamy rownież o przywracaniu dawnych potraw do życia i związkach kulinarnych Torunia i Nowego Dworu Gdańskiego.

A kim jest nasz gość?

Dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka jest historykiem i etnologiem/antropologiem kulturowym. Pracuje w Dziale Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Okręgowym w Toruniu. Naukowo interesuje się historią i antropologia jedzenia. Autorka wielu tekstów naukowych i popularnonaukowych o kuchni historycznej i regionalnej, m.in. Kucharz doskonały. Historyczno-kulturowy fenomen kuchni staropolskiej (2016), Wielka Księga Wołowiny (współautorka, 2015), Półgęski, czernina i karp w piernikach (razem z J. Dumanowskim, 2012), Z serca fabryki 1939-1945. Historia Fabryki Cukierniczej „Kopernik” w źródłach. Ekspert i konsultant w zakresie dziedzictwa kulinarnego. Przez wiele lat współpracowała przy organizacji Festiwalu Smaku w Grucznie, organizowała warsztaty kulinarne i turnieje kulinarne dal uczniów szkół gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich oparte na tradycjach kulinarnych regionów. Autorka projektów historyczno-kulinarnych organizowanych w Muzeum Toruńskiego Piernika, między innymi Piernikowego Laboratorium. Po pracy pisze bloga www.prowincjaodkuchni.pl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualności

Zajęcia ceramiczne

 

zobacz

 

 

Informacja o żuławskich wydarzeniach w jednym miejscu



zobacz

 

Gra Muzealna



zobacz

 

 

Sklepik

Na polderach i w podcieniach - krajobraz i architektura Żuław



zobacz

Galeria

zobacz

Newsletter

Mapka

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego