• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Kulinaria żuławskie - prezentacja książki Artura Wasielewskiego

Zapraszamy na smakowite chwile z książką Artura Wasielewskiego 19 lutego 2015 r. o godz. 18.00 do Sali Dwukolumnowej Żuławskiego Parku Historycznego.  Będzie można podziwiać efekt kilkuletniej pracy nad zbieraniem i opracowywaniem dla współczesnego smakosza przepisów kulinarnych. Niemal po 70-ciu latach kuchnia żuławska wraca do równowagi  a my możemy ją dalej świadomie pielęgnować i rozwijać. Czeka Państwa wiele zaskakujących odkryć a przede wszystkim fakt, że kuchnia żuławska ma swoje charakterystyczne cechy. Niektóre z nich nie będą nam obce, bowiem od zawsze kuchnia żuławskich gospodarzy mieszała się ze smakami, które na te tereny przynosili nowi przybysze – polscy pracownicy sezonowi czy osadnicy przybyli na Żuławy po 1945 roku. W opracowaniu znajdziemy przepisy budzące, szczególne w młodym pokoleniu, grozę np. kiełbasa płuckowa  czy zdziwienie np.  ślepa zupa rybna czyli nowodworska zupa rybna bez ryb… Równie ciekawe jest odkrycie określenia, którego dawniej używano w regionie, by wyrazić prawdziwie dobrą jakość – mawiano na Żuławach, że coś jest dobre jak kiełbasa mennonicka… Zapraszamy więc Państwa na kiełbasę mennonicką bez kiełbasy - cokolwiek to znaczy. Będą konkursy, gdzie nagrodą będzie książka i zawody w przyprawianiu potraw… galeria>>

Książka w twardej oprawie. Na 140 stronach znajdziecie państwo 130 zdjęć - archiwalnych, potraw, produktów i regionu. Artur Wasielewski zebrał i opracował przepisy kulinarne, Jerzy Domino przygotował wstęp historyczno - kulturowy, Andrzej Kasperek redagował tekst i opracowywał regionalne historie, Krzysztof Jaworski przygotował część poświęconą wyrobom mlecznym a Marek Opitz wykonał zdjęcia.

Przepisy kulinarne zebrał i opracował – Artur Wasielewski
Wprowadzenie historyczno-kulturowe – dr Jerzy Domino
Redaktor prowadzący – Marek Opitz
Redakcja tekstów, korekta i konsultacja regionalna – Andrzej Kasperek
Stylizacja i zdjęcia potraw – Marek Opitz
Wykonanie potraw – Artur Wasielewski, Jacek Opitz, Marek Opitz,
potrawy ukraińskie – Halina Panius
Współpraca – Ewa Wasielewska, Dariusz Brzozowski
Zdjęcia archiwalne z archiwum Klubu Nowodworskiego
oraz kolekcji Szymona Kleina
Rekwizyty użyte do zdjęć pochodzą z kolekcji Ewy i Artura Wasielewskich,
Beaty i Dariusza Brzozowskich, Muzeum Żuławskiego, Marka Opitza.
Zdjęcia potraw wykonano w żuławskich domach podcieniowych
w Orłowie i Żelichowie/Cyganku.

Współfianasowanie:


 

Aktualności

Zajęcia ceramiczne

 

zobacz

 

 

Informacja o żuławskich wydarzeniach w jednym miejscu



zobacz

 

Gra Muzealna



zobacz

 

 

Sklepik

Na polderach i w podcieniach - krajobraz i architektura Żuław



zobacz

Galeria

zobacz

Newsletter

Mapka

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego